Alla inlägg den 16 juni 2010

Av Dan Krantz - 16 juni 2010 08:08

visst har du någon gång funderat över vad är det som gör att vissa företag utvecklas och mår bra medan andra bara verkar tyna bort. Det finns rationella förklaringar till detta. Företag, precis som människor, går igenom olika faser i sin utveckling... barndom, ungdom, vuxenliv och ålderdom. När ett företag är nytt så finns det en naiv och lekfull sida. De som jobbar med det drivs av övertygelse och engagemang. Alla drar åt samma håll, det är roligt att jobba. Mer och mer utvecklas och byggs det fungerande kundrelationer och företaget stabiliseras. En del av de som startade företaget finns med, en del har lämnat, nya medarbetare har tillkommit. Företaget växer och utvecklas och mår bra. Därefter kommer stabiliseringsperioden... vuxenlivet. Företaget har växt och det har införts mycket rutiner för att allt ska fungera. Fortfarande finns det personer med som startade det hela en gång i tiden. Men de drivs inte längre av övertygelse och engagemang utan känner att de blivit en mindre del av den stora helheten. Nya krafter har kommit till som vill driva utvecklingen åt andra håll och det börjar utvecklas skeptiska farhågor i vissa delar. Inom företaget börjar det nu utkristallisera sig grupperingar som vill åt olika håll. Dessa krafter börjar kämpa om makten att förändra. När en sida slutligen har vunnit så infaller de första ålderstecknen, det blir en trött, självgod och väldigt tung organisation. Åren går och till sist dör organisationen.

Precis som med människor lever en organisation ett liv. Till skillnad från människor går organisationer att vitalisera och nystarta hela tiden.

Behöver du en nystart i ditt företag? Behöver du får mer engagemang i personalgruppen? Vill ditt företag hitta lekfullheten och glädjen igen? Då ska du kontakta mig, jag genomför hel och halvdagsseminarier, med tema inspiration och engagemang, för företag och organisationer som vill utveckla ett gott och vitalt arbetsliv... skicka ett mail till info@xercis.se eller slå en signal på 0470-788830


Ovido - Quiz & Flashcards