Alla inlägg den 8 juni 2010

Av Dan Krantz - 8 juni 2010 10:16

Jag hjälper företag med att komma igång på ett bra sätt med sitt systematiska arbetsmiljöarbete. För att detta arbete ska kunna genomföras på bästa sätt ska alla medarbetare få möjlighet att medverka.

Första steget är undersökningen.

Var står vi idag? Vilka risker gällande olycksfall och ohälsa finns? Vem ansvarar för vad? Hur ser organisationen ut? Hur arbetar vi vidare?

Andra steget är riskbedömningen.

Riskbedömningen ska dokumenteras skriftligt och företagets samtliga processer och rutiner gås igenom. Riskbedömningsdokumentet ska vara ett levande dokument som finns tillgängligt för medarbetarna och som ständigt uppdateras.

Tredje steget är åtgärdsplanen.

Utifrån riskbedömningen upprättas en åtgärdsplan. Även åtgärdsplanen är ett levande dokument som ska följas upp och gås igenom. Åtgärdsplanen ska presenteras för alla medarbetare så att alla kan vara delaktiga i uppföljningsarbetet.

Fjärde steget är kontroll.

Alla handlingsplaner som upprättats i åtgärdsplanen ska följas upp och utvärderas och varje år ska en revision ske gällande det systematiska arbetsmiljöarbetet. Där alla faserna gås igenom.


Företag som arbetar strategiskt och målmedvetet med sitt arbetsmiljöarbete på arbetsplatsen får en friskare, delaktig och välmående organisation. Därför är det viktigt att du också snabbt sätter igång det här arbetet.

Ovido - Quiz & Flashcards