Senaste inläggen

Av Dan Krantz - 14 februari 2012 07:30

I mitt jobb möter jag ofta människor som är så kallade 50 +, dessutom tillhör jag själv den gruppen. Många av dem har bestämt sig för att arbetsmarknaden är slut för dem. ”Vem skulle vilja anställa mig?” ”Jag är alldeles för gammal” är två olika omdömen från dem själva som jag ofta möter. Varför skulle arbetsmarknaden vara stängd för 50+? Varför är man för gammal när man har 10 - 15 år kvar innan pensioneringen? Varför ser de på sig själva ifrån den här utgångspunkten?

Sanning eller myt?

Jag tror det har blivit en allmänt accepterad sanning som egentligen inte har någon relevans i sammanhanget. Jag tror inte det handlar om ålder, jag tror det handlar om en orörlig och trög arbetsmarknad där människor gått kvar alldeles för länge i arbeten de egentligen aldrig velat ha. Livet idag är inte konstruerat så att vi är förbrukade när vi är 50 år, tvärtom har vi de piggaste och mest välmående pensionärerna i världen. Allt handlar om en inställning, en egen inställning om att jag är förbrukad, denna i sin tur blir en samhällelig sanning om att de som är över 50 inte duger till något. De har fel utbildning, de kan inte den nya tekniken och de vill inte lära sig nya saker.

Reinfeldt satte fokus på en viktig fråga.

Jag hyllar Fredrik Reinfeldt som vågade sticka ut hakan och påstå att vi ska jobba tills vi blir 75. Det här är något politiker och makthavare vetat om hur länge som helst men ingen har agerat. Vi behöver människor i olika åldrar på olika positioner i samhällsbyggandet. Om de ska jobba till 75, 69 eller 80 år är ointressant men vi måste börja inse att vi inte kommer jobba likadant under hela vårt liv. Det finns perioder i livet vi kan jobba mer, det finns perioder vi kan jobba mindre. Ibland kanske vi kan jobba med mer fysiskt krävande jobb och ibland kanske behöver vi lite lättare jobb. Det handlar om hur vi ser på arbetslivet i stort och hur vårt förhållande till lärande är. Jag tror att många 50+ skulle vara en intressant kunskapsbank för många företag. De kanske skulle kunna fungera som mentorer åt de yngre generationerna. De skulle kunna lära sig nya saker genom att få nya arbetsuppgifter och sätta ihop detta med sin erfarenhetsbaserade kunskap. Vilka möjligheter detta skulle kunna skapa i vårt näringsliv!

Ta tag i saken och gör något!

Jag tycker det är dags att alla vi 40- & 50-talister vågar ta ett steg fram nu och tala om att vi vill göra nåt annat, vi kanske ska sluta vara chefer och ta ett steg tillbaka och släppa fram en ny generation. Istället kan vi vara med och skapa nya vägar för utveckling utifrån erfarenhet och kunskap om hur olika åldersgrupper tar emot ny teknik. Jag tror att många pigga äldre skulle vara utmärkta resurser för äldre med krämpor och funktionsnedsättningar som avlastare i vården, eller varför inte kunna jobba inom skola/barnomsorgen och skapa bra äldreförebilder i den verksamheten. Det finns massor med möjligheter i gruppen 50+ det handlar bara om att vi som befinner oss där måste sluta vara såna dysterkvistar. Vi måste våga tro på oss själva och vår kunskap och våga erbjuda samhället vår kunskap.

Kom igen NU!

Så min uppmaning denna kulna tisdagsmorgon blir upp med humöret nu alla pessimistiska 50+ och se till att ha en optimistisk framtidstro. Tänk på att pessimisten och optimisten har lika ofta rätt men optimisten har alltid roligare.


Vad tycker du som läsare om det här? Berätta om dina egna tankar och funderingar antingen här eller via ett mail till info@xercis.se tack för hjälpen...

Av Dan Krantz - 13 februari 2012 13:59

Att våga leka och ha kul på jobbet är viktigt och nu börjar bevisen komma på att vi blir mer kreativa när vi vågar ta ut svängarna lite. Att skapa miljöer och möten där medarbetare kan ha kul är utvecklande och lägger grund för ett innovativt klimat. Det här gläder mig mycket då jag alltid har varit mån om att försöka ha kul själv och också försöka sprida lite glädje runt mig.

Jag lyssnade på vetandets värld som idag handlade om vuxnas lekande "Lekande lätt på jobbet"  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=412&artikel=4954935 

ett program som jag gärna vill att alla lyssnar på. 


Skriv gärna och berätta hur du leker på ditt jobb. 



Av Dan Krantz - 7 februari 2012 18:27

Vad ger dig riktig glädje? När känner du den där äkta bubblande glädjen? Fundera på det en stund och skriv ner saker som gör dig glad. Skapa en gladbok där du kan samla på tankar, minnen, foton eller adresser till Internetsidor som gör dig riktigt väl till mods.

Jag har sagt det tidigare och jag säger det igen. Samla på pluskänslor, de där små stunderna där allt gick din väg och du kände dig så nöjd och glad. När du sen har en dag då allt kanske inte känns riktigt lika bra, plocka fram din gladbok och bläddra i den, sitt en stund med dina minnen och känn hur ditt sinne förändras.

Du får nytta av insättningarna i din gladbok en gång till. Glädjeränta. Garanterad effekt och det går snabbt också.

Lycka till!

Av Dan Krantz - 6 februari 2012 13:47

Nu riskerar jag att bli tjatig jag vet det. Mnen skulle gärna vilja veta lite mer om er som besöker min sida. Tycker ni det känns svårt att ta kontakt här så gör det gärna på facebook https://www.facebook.com/profile.php?id=789334246 och där finns även mitt företag Xerecis AB som du gärna får gilla. 


Av Dan Krantz - 2 februari 2012 13:20

Jag har ju sett att det är en hel del som besöker min sida och tycker att det hade varit kul om ni hör av er. Berätta vad ni tycker, kom med frågor eller bara säg hej!

Kontakten med läsarna är ju det som för tankarna framåt. 

Jag har jobbat med coaching av människor i snart 20 år. Ibland har det handlat om att jag varit chef och ibland har det varit i utbildningsssammanhang. Jag har lång erfarenhet och tycker om att arbeta med och för människor.

Den coaching jag erbjuder kan vara av olika slag, det kan handla om att du behöver jobb och karriärutveckling eller om livscoaching i andra sammanhang. Det kan också handla om att du hamnat i ett vägskäl och funderar på vilken väg du ska välja. Kanske behöver du hjälp och stöd i att stärka ditt självförtroende och din självkänsla eller har du något du inte vågat men gärna vill. Coaching handlar om att du har något du funderar på men inte riktigt har hittat vägen till. Coaching kan ske mellan 4 ögon, via telefon eller e-post det finns många vägar att välja.

Det första samtalet betalar du inget för, där ser vi om du tycker att det är möjligt att komma vidare och jag ser om det finns möjlighet för mig att vara med dig på resan. Så hör av dig kära läsare, berätta vem du är och vad du funderar över. Det finns alltid en lösning och lösningen finns alltid hos dig själv. Min roll som coach är att hjälpa dig att hitta den.

Kommentera här på bloggen eller skicka ett kort mail till info@xercis.se 

Ha en härlig dag!

Av Dan Krantz - 2 februari 2012 11:46

Om du ska börja med något eller kanske sluta med något så är rätt tid alltid NU!

Ibland fastnar vi i det där tänket att, jag ska bara fundera lite till, kanske fila på det en gång extra eller imorgon ska jag göra det. Dessa tankar leder alltid till sämre resultat. Ska du göra något gör det NU.

Framgång handlar inte om att tänka färdigt, framgång handlar inte om att fila fram den bästa formuleringen, framgång handlar om att göra.

Så därför om du funderar på något du vill börja med eller något du vill sluta med, skriv ner det. Det blir ditt mål. Se tar du fram några steg du behöver ta för att nå målet, skriv ner dem. Sen tar du det första steget NU.

Att göra saker nu får dig att må bra, får dig att känna glädje och får dig att växa. 

Därför är rätt tid för allt NU! Sätt igång genast!

Av Dan Krantz - 1 februari 2012 11:53

Människor som inte tycker att de är bra på det de gör - som inte tror att de är kompetenta nog att förverkliga sina mål och drömmar, ändrar oftast inte åsikt om detta ens när de får signaler om att de faktiskt är kompetenta.

Studier visar att det bästa för att nå bättre arbetsresultat är att börja tro på sig själv och sin egen kompetens. Så känner du idag att din självbild/självkänsla har tvivel så ska du arbeta med att börja stärka den. Jag kan, jag vill, jag duger och jag är bra. Jobba med dessa omdömen och du ska se att du snart kommer att tycka att du är riktigt bra på det du gör.

Av Dan Krantz - 19 januari 2012 12:35

En gammal man och hans son bodde i ett övergivet fort på toppen av en ås och en dag förlorade han en häst. Grannarna kom för att utrycka sitt beklagande med anledning av den otur som drabbat honom, den gamle mannen frågade dem då: Hur kan ni veta att detta var otur?

Några dagar senare kom hästen tillbaka och hade då med sig en skock av vilda hästar. Grannarna kom nu tillbaka och gratulerade den gamle till denna lyckträff. Den gamle mannen svarade dem: Hur kan ni veta att detta är en lyckträff? 

Eftersom de nu hade fått så många hästar började den gamle mannens son att rida och en vacker dag bröt han benet. Grannarna infann sig åter för att ge utryck åt sitt deltagande med olyckan och den gamle mannen svarade dem: Hur vet ni att detta var en olycka? Strax efter blev det krig och eftersom den gamle mannens son var ofärdig slapp han gå ut till fronten.


Så här är det i våra liv hela tiden. Det som idag kan tyckas vara dåligt visar sig imorgon vara bra och även det omvända det jag idag kan tycka verka riktigt bra kan imorgon visa sig vara riktigt dåligt. Allt som händer oss i livet har två sidor och det handlar om att du inte ska bestämma dig för tidigt ... lär dig att ta saker med ro!

Ovido - Quiz & Flashcards